Web Tasarımda Kullanıcı Deneyimi Kriterleri

 Bu yazımızda web tasarımda kullanıcı deneyimi kriterlerini ve bu kriterlerin önemini dair temel bilgilendirme yapacağız. Bunun için ilkin kullanıcı ve tecrübe kelimelerini peşinden “kullanıcı deneyimi” kelime grubunu tanımlayacağız. Hemen sonra tasarım teriminde mühim bir yer edinmiş kullanıcı deneyiminin web tasarım alanındaki kriterlerini değerlendireceğiz.

Kullanıcı Nedir?

Kullanıcı; bir şeyden herhangi bir amaçla faydalanan, o şeyi kendi amacı doğrultusunda değerlendiren kişidir. Söz mevzusu bu şey web olduğunda internetten faydalanan her kişi bir web kullanıcısıdır. “Kullanıcı” kelimesi web ortamında terimleşmiş olarak direkt ‘web kullanıcısı’ anlamına gelmektedir.

Tecrübe Nedir?

Tecrübe etmek fiilinin isim hali olan tecrübe kelimesi; bir kişinin karşılaşmış olduğu şeyleri kullanma, o şeylere karşı davranış gösterme biçimidir. Deneyim kelimesinin dengi olan bu kelime, bir şey yada bir vaka karşısında oldukca bulunmuş olmaktan dolayı o şey yada vaka karşısında ne yapılacağına iyi mi durum alacağına dair geliştirilmiş yöntemlerden oluşan birikim anlamına da gelmektedir. Tecrübe kelimesi, web ortamında kullananların sergilediği yada sergileyeceği davranışı ifade etmektedir.

Kullanıcı Deneyimi Nedir?

Kullanıcı Deneyimi, kişilerin belli bir ürün, hizmet yada sistem kullanırken kullandıkları o şey üstünde sergilemekte olduğu ortak davranış eğilimidir. “kullanıcı deneyimi” şeklindeki kelime grubu -İngilizce “user experience” (UX) şeklindeki kelime grubunun karşılığı olarak- lügatımızda webin gelişmesiyle yer edinmeye adım atmıştır. Kullanılan şey web olduğunda kullanıcıları interneti kullanırken sergilediği davranışlar toplamındaki ortak eğilime kullanıcı deneyimi denir. Kullanıcının deneyimi, her bir kullanıcının kullandığı aygıt ya da sistemdeki hareketlerin bir veri olarak tespit edilmesine ve o aygıt ya da sistemi elde edilmiş veriler doğrultusunda daha kullanışlı hale getirmesine yarar. Web tasarımda kullanıcı deneyimi için uygun olan ölçütler de kullanıcılara kolaylık sağlama amacına yöneliktir.

Web Tasarımın Kullanıcı Deneyimine Uygun Olması İçin Temel Kriterler

Kullanıcı deneyiminin en oldukca gözetildiği alanlardan birisi web tasarım alanıdır. Bir web sitesinin tasarımı yapılırken kullanıcının kolay ve rahat kullanabileceği şekilde olması için kullanıcı deneyimi göz önünde bulundurulur. Aşağıda bir web tasarımın kullanıcı deneyimine uygun olması için başlıca gözetilen kriterler açıklanmıştır:

Tasarımın kullanışlı olması: Kullanışlılık, bir kullanıcının girmiş olduğu internet sayfasında aramış olduğu şeye hızlıca ulaşabilmesi, siteyi rahatça kullanabiliyor olmasıyla alakalıdır. Mesela; bir e-ticaret sitesinde ödeme sisteminin oldukca karmaşık ve zor olması, uzun sürmesi kullanıcı deneyimine uygun değildir.

Tasarımın işlevsel olması: Tasarımın kullanıcıya yarar sağlamasıyla ilgilidir. Tasarım, kullananların yeniden yeniden internet sayfasına gelmeyi sağlayacak özelliklere haiz olabilir. Sizde olan faydayı başka bir internet sayfasında bulamayan kullanıcılar sizi tercih edecektir.

İçerik tasarımı: Gerek görsel gerek yazınsal içerikler, kullanıcıyı doygunluk edecek kapsamda olmalıdır. İçerikler, birbiriyle uyumlu olmalı ve birini desteklemelidir. Bununla birlikte hedeflenen kullanıcıya nazaran düzenlenmelidir. Yazınsal içerikler okunabilir ve göz atmaya uygun bir yapıda olmalıdır. Görsel içerikler, tasarımın bütününe uymayan renklerle göz yormamalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Web Tasarım Fiyatları

Diş Hekimlerine Web Tasarım